Vil du gerne være med til at sætte et mindre miljømæssigt fodaftryk på vores allesammens klode, skal du tænke dig godt om når du gør rent. Ved at vælge de rette rengøringsmidler, kan du nemlig mindske den belastning af vandmiljøet, som der vil ske, efter at du har skyllet produktet ud igen i kloakken igen.

Et rigtig godt sted at starte, er at undgå at benytte skyllemiddel når du vasker dit tøj. Dernæst er det en rigtig god idé at vælge rengøringsmidler, som er mærket med det nordiske miljømærke svanen. Gør du disse to ting, gør du allerde en aktiv forskel for miljø, sundhed og indeklima. Men vidste du, at du faktisk kan gå endnu længere end dette, og foretage visse typer af rengøring helt uden brug af kemi? Uanset hvad, har vi i samarbejde med rengøringseksperten fra HUMA.dk, samlet 5 gode rengøringsartikler, som kan benyttes helt uden kemi.

 

1: Damprengøring

Udover at du ikke bruger kemi ved damprengøring, er denne rengøringsform særdeles effektiv. Ved damprengøring renser du nemlig op i dybden, og får samtidig desinficeret den overflade som gøres rent. Dette har en klar fordel, da langt størstedelen af de desinfektionsmidler som findes på markedet, har en betydelig negativ effekt på vandmiljøet. Eksempelvis finder du ikke svanemærkede desinfektionsmidler som indeholder klor, selvom at klorholdige produkter er blandt de mest populære desinfektionsmidler på det danske marked.

Damprengøring kan bruges til almindelig rengøring af overflader, gulve, samt mere krævende rengøringsopgaver såsom rengøring af fuger på badeværelset. Til sidstnævnte opgave, er damprengøring ikke blot miljøvenligt og desinficerende – det er tilmed nok også den mest effektive måde, at fjerne dybtliggende snavs og møg i fugerne på.

Effektive dampmaskiner til rengøringsbrug fås fra ca. 1000,- og opefter, for almindelige modeller med diverse børster og tilbehør. Branded Kärcher gør sig meget i denne type maskiner.

2: Mirakelsvamp

Mirakelsvampe

Billige melaminsvampe i supermarked

Med en mirakelsvamp (også kendt som melaminsvamp), kan du fjerne pletter og mærker, som er tæt på umulige at fjerne på andre måder. Dette kunne eksempelvis være skomærker på gulvet, eller streger fra touch og kuglepen på bordpladen. Alt du skal gøre er at skylle eller dyppe melaminsvampen i rent vand, og klemme det værste vand ud af svampen. Det er vigtigt ikke at vride svampen, da melaminsvampen er lavet af et porøst materiale, som let går i opløsning.

Du finder efterhånden melaminsvampene i de fleste større supermarkeder. Det kan dog godt betale sig at købe melaminsvampe i en ordentlig kvalitet. Vi anbefaler i den forbindelse svampene fra denne side.

3: Power Scrub Micro Fine Slibesvamp

Power Scrub er navnet på en vådslibesvamp, som kan bruges til en lang række af rengøringsopgaver. Som det ligger i navnet, benyttes svampen blot med almindelig vand uden kemi, hvorved at du helt undgår at skade vandmiljøet.

Prøv eksempelvis Power Scrub til rengøring af din stålvask, blandingsbatteri,  glaskeramiske kogeplader samt glaspartier i brusekabiner.

Du finder Power Scrub slibesvampene her.

4: Toilettryllesten

Tryllesten fra HUMA.dk

Toilettryllesten med håndtag

Kæmper du med grimme gule, rødlige, brune eller sorte rander i dit toilet, er der råd forude. Med en pumice sten – også kendt som en toiletsten – kan du nemlig fjerne aflejringer af kalk, rust og okker i toilettet.

Toilettryllestenen er en sten af en vulkansk bjergart, som bliver til en effektiv slibepasta, når du dypper stenen i vand, og efterfølgende begynder at skrubbe med stenen. Herved kan du fjerne dine kalkrander, helt uden at gøre brug af krads kemi.

5: Microfiberklude

En af de mest effektive rekvisitter til rengøring, må klart siges at være microfiberkluden. Sagen er nemlig den, at microfiberklude har en fantastisk rengøringsevne, såvel i tør som i fugtig tilstand. Herved kan du foretage rengøring, helt uden sæbe eller anden kemi.

Benytter du microfiberkluden i tør tilstand, er den ideel til at fjerne støv med. En let fugtig microfiberklud derimod, er særdeles velegnet til at tørre overflader over med, hvor selve snavset sidder bedre fast.

Du kan se mere om microfiberklude i videoen her:

 

Kategorier: Artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *