Der er tilsætningsstoffer i din mad. De tilsætningstoffer har mange forskellige formål – nogle giver maden en appetitlig farve, andre tilføjer en given smag, mens en tredje gruppe sørger for at maden kan holde sig længere.

Tilsætningsstoffer i sig selv er ikke en dårlig ting. I mange tilfælde gør stofferne vores mad bedre og billigere, da den kan holde sig længere. Men det er også rart at vide, hvad din mad faktisk indeholder.

Derfor har de forskellige tilsætningsstoffer et E-nummer. E’et betyder, at stoffet er fælles for hele Europa og således kan anvendes i hele unionen efter nærmere fastlagte regler. Nummeret efter E’et identificerer det enkelte stof.

E-numrene er inddelt således:

  • 100-199: Farvestoffer
  • 200-299: Konserveringsstoffer
  • 300-399: Antioxidanter
  • 400-499: Konsistensmidler
  • 620-640: Smagsforstærkere
  • 950-967: Sødestoffer

Har du denne liste ved dig – fx som billede på din mobiltelefon eller ved hjælp af en app, der giver dig mulighed for lynhurtigt at slå alle tilsætningsstoffer op – kan du ved at kigge på bagsiden af et produkt lynhurtigt se, hvilken type af stoffer, der er tilsat. Måske ønsker du ikke at spise mad, der indeholder fx konsistensmidler.

Læs mere om E-numre hos Fødevarestyrelsen her.

Mad med færre E-numre

Du har også mulighed for generelt at spise mad, der indeholder færre E-numre.

Det skal ske ud fra en tankegang om, du gerne vil være fra den fabrikerede mad og over til den naturlige.

Det er et valg, der kan gøre din mad lidt dyrere – og som samtidigt kan gøre det en tand mere besværligt faktisk at finde den mad, du gerne vil spise.

Samtidigt er det dog også et valg, der kan gøre dig mere glad som menneske. Mad du laver selv me naturlige råvarer og spiser med det samme giver dig mere energi, flere nødvendige mineraler og vitaminer – og du bliver et gladere menneske, hvis du indtager maden sammen med venner og familie.

Især glutenfri mad indeholder forholdsvis få E-numre – det kan du købe her.

Skærmbillede 2015-07-07 10.26.45

Overvej også at spise vegansk – det kan du blive mere inspireret til her.

Facebook er rig på en lang række grupper, hvor medlemmerne sætter fokus på sund mad, bæredygtig mad, vegansk mad, raw food, glutenfri mad, paleo-kost og andre moderne afarter.

Bliv medlem af disse grupper for ligeledes at blive inspireret til et liv med lidt færre E-numre, end du får lige nu.

Kategorier: Stoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *