Hvem skulle have troet, at det kan være sundhedsfarligt at tage imod kassebonen i Fakta? Mene undersøgelser, offentliggjort i 2016, foretaget af DTU Fødevareinstituttet viser, at grænseværdien for de skadelige stof Bisphenol A er alt for høje. Som det er i dag, har man vurderet, at man tåle 4 mikrogram per kg. Kropsvægt pr. dag, men forskningen viser altså, at dette tal skal helt ned på 0,7 mikrogram per kg per dag for ikke at give bivirkninger.

Hvad bruges Bisphenol A til?

Bisphenol A bruges i termopapirer, som bruges til lave kasseboner og kvitteringer. Tilbage i 2011 undersøgete Miljøstyrelsen i hvor høj grad, man blev eksponeret for stoffet ved at håndtere sin boner, og her fandt man ikke grund til forbud.

Ligeledes findes stoffet i lakken på indersiden af dåser til drikke- og fødevarer, lakken på indersiden af metallåg og kapsler, der hører til glasemballage, Plast- og plastflasker, der er lavet af Polycarbonat (dog ikke i plastflasker til øl, sodavand eller vand.

Siden 2010 har der været forbud mod at bruge stoffet i produkter til børn mellem 0-3 år, såsom sutter, sutteflasker og babymad på glas. Men stoffet bruges stadigvæk i skjolet på narresutter, hvis skjoldet er lavet af Polycarbonbat. Tidligere undersøgelser har vist, at de mængder af stoffet, som forekommer i Polycarbonat ikke skader børnene/babyerne.

Flere bivirkninger ved lave doser

Alt dette er immervæk FØR man for nyligt konkluderede på den nye undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet. At man har fået så markante anderledes resultater end i forudgående forsøg skyldes, at der faktisk er større bivirkninger på lavere doser af stoffet end ved høje doser. Normalt vil dine gener ved stof stige i takt med mængden, du eksponeres for, men ikke her. Hos Miljøstyrelsen informerer man om, at grænseværdien muligvis er for høj pt. men at man afventer resultater af yderligere undersøgelser, før man vil ændre værdien.

Hvilke forholdsregler bør du tage?

Inden de endelige resultater af undersøgelsen forelægger, kan du undgå at eksponere dine børn og babyer for sutter og sutteflasker som indeholder Polycarbonat – ofte forkortet: PC. Køb i stedet et alternativ, som sutter i naturgummi. Dette kan du finde ud af ved at læse varedeklarationen på emballagen. Har du ikke har denne mere, vil du højst sandsynligt kunne finde oplysninger herom ved at søge på nettet.

I forhold til kasseboner og kvitteringer lavet af termopapir (dette kan du test ved at kradse i papiret med en mønt – kommer der en sort streg, er papiret termopapir), bør du vaske fingre, når du har haft en kassebon eller kvittering i hånden. Lad ikke børn lege eller bære rundt på dine kasseboner og kvitteringer.

Du bør ydermere undlade at købe grønsager på dåse – find dem frosne eller friske i stedet for. Derudover bør du ikke lade mad i glasemballage ligge ned, så maden rører ved låget – stil dem op, når du opbevarer det.  Undlad ligeledes at købe madvarer emballeret i plast, lavet af Polycarbonat.

Læs mere om udviklingen på Miljøstyrelsens hjemmeside.

 

 

 

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *