Der er ingen tvivl om at de valg, du træffer i hverdagen, har en indflydelse på miljøet. Selvom vi i Danmark har går meget op i miljøvenlige tiltag, men når det kommer til kosten, har vi svært ved at give slip på fødevarer, der bidrager til klimamæssige problemer.

Mængden af mad som hver dansker udleder i gennemsnit 3,5 ton drivhusgasser, uden at man indregner forurening af luft, syreregn samt skader op jordens ozonlag, naturen og ens eget helbred. Så hvordan kan du indtænke miljøet i din madlavning?

Gå efter miljørigtige kødvarer

Det er nærmest umuligt at komme omkring belastningerne af fødevarer uden at komme ind på kød og kødproduktionen.

Kød bidrager til miljøbelastningen, fordi husdyrene optager mere energi end de leverer i form af kød når de slagtes. For eksempel bruges der 15.500 liter vand til at producere 1 kilo oksekød. Det er ressourcer, man kunne bruge et andet sted, som ville skabe mere føde.

Du behøver ikke at stoppe med at spise kød for at blive mere miljøbevidst. Drøvtyggende dyr, som køer og lam, kræver markant mere vand i deres produktion end fjerkræ og fisk, der er kendt som low impact meats.  Derfor kan du vælge at udskifte det oksekødet med miljøvenlig kylling eller bæredygtige fiskearter når du laver mad.

Du kan også indføre en dag i din uge, hvor du undlader at bruge kød i din madlavning. De små ændringer har nemlig også en effekt på miljøet.

Begræns dit madspild

En anden måde at indtænke miljøet i din madlavning er ved at undersøge, om du bruger alle dine fødevare. Ifølge Fødevarestyrelsen smider Danmark årligt 540.000 tons spiselige fødevare ud, hvor den private husholdning smider 104 kilo ud om året.

Ofte smides maden ud, fordi man er bange for at det er for gammelt eller er usikker på om, det kan spises. Andre gange er det rester fra aftensmaden, som ryger i skraldespanden, selvom man egentlig godt kunne gemme det til næste dag.

For at blive bedre til at forhindre madspild kan du bruge en af de mange hjemmesider, som opfordrer dig til at tømme køleskabet. Her vælger du de ingredienser, du vil bruge i en ret, og så foreslår hjemmesiden forskellige opskrifter, der passer til.

På den måde får du brugt flere af de madvarer, du ellers ville have smidt ud. Du kan desuden fryse kød, brød og nogle aftensmadsrester ned, så det har længere brugsdato.

Gå all in på grøntsagerne

Hvis du allerede har én kødfri dag om ugen, kan du overveje om du kan ændre din kost endnu mere – blandt andet gennem inspiration fra vegetarer og veganere. Vegetarisme er blevet mere populært i Danmark, og derfor er det også lettere at finde vegetariske alternativer på menukortet.

Der findes et hav af forskellige former for vegetarisme og kødfrie diæter, der bidrager til et bedre miljø, som du kan læse om på jegveganer.dk. Blandt andet flexitarer, som er en fleksibel vegetar der en gang i mellem spiser kød men oftest holder sig til vegetarisk mad, eller pescetarer, som spiser fisk og skaldyr. Disse livsstile er specielt populære i familier, da man kan tage hensyn til eventuelle kødspisere ved at inddrage kød og fisk i mindre mængder.

Det er dog veganere og vegetarer, hvis madlavning er mindstmiljøbelastende, da dyreprodukter holdes til et minimum eller helt udelades. Du kan også sagtens afprøve livsstilsformerne for at se om det passer til dig, specielt også da din krop måske ikke kan klare sig uden dyreprodukter.

Bare du indtænker en lille forandring i din madlavning enten i forhold til kød, madspild eller vegetarisme, skaber du en mere positiv effekt på miljøet.

 

Kategorier: Stoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *