Der kommer hele tiden et større fokus på at økologisk mad er bedre for os at spise og bedre for naturen og miljøet. Men det er ikke kun med det vi putter i munden at økologi kan have stor gavn også ved garn og andre tekstiler er det en god ide at overveje at købe økologisk da det på samme måde er bedre for os og samtidig meget bedre for miljøet.

Produktionen af garn har stor betydning for det endelige resultat af garnet og dermed også kvaliteten af det. Ligesom med frugt og grønt sprøjtes langt størstedelen af f. eks. bomuldsbønnerne deres marker med sprøjtegifte for at undgå insekter og sygsomme i deres planter.

Det bliver en større og større bekymring hvad alle sprøjtegiftene gør ved os på længere sigt når resterne af sprøjtegift ender i vores krop når vi spiser u-økologisk og på samme måde bliver det en større bekymring at produktionen af tekstiler sprøjtes på samme måde.

Mange pesticider i bomuld

I bomuldsproduktionen bruges der mange pesticider især mange insekticider da bomuldsplanten er plaget af mange skadedyr. Nogle skadedyr har udviklet resistens over for nogle insekticider og der bruges derfor meget høje mængder og ofte meget giftige insekticider for at holde dyrene væk. Brugen af pesticider i bomuldsproduktionen har store konsekvenser for miljøet da bomuld er en af verdens mest naturtekstiler.

I dag udgør økologisk bomuldsproduktion kun en forsvindende lille del af den samlede bomuldsproduktion. Det svære ved at udvide produktionen af økologisk garn er at prisen på det færdige garn vil blive dyrere end garn der er produceret u-økologisk. Det samme gælder også for mad da økologisk mad er som regel dyrere end mad der er produceret konventionelt.

Men grundet at der ikke bruges sprøjtegifte ved produktion at økologisk garn anses det for at være ”renere” en u-økologisk garn og nogle kalder endda økologisk garn for luksus garn. Samtidig med at økologisk garn har en højere kvalitet har det store fordele for miljøet og naturen.

Som alternativ til økologisk og rent garn har du fx akrylgarn, der grundlæggende er lavet af plastik ligesom en fleecejakke.

Bæredygtig produktion

Produktionen af økologisk garn er også langt mere bæredygtigt end konventionel produktion af garn. Det er i høj grad op til os forbrugere at fremme økologisk produktion da det i sidste ende vil være os der skal betale prisen for det. Det er dog ikke en voldsomst stor prisforskel og det kan derfor være en god ide for den enkelte forbruger at købe mere økologisk både når vi snakker om madvarer men også når vi snakker om tekstiler.

Kategorier: Artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *