Flasker og dåser er langt fra det eneste, vi mennesker smider i naturen til stor skade for samme.

I takt med at mobiltelefoner, især smartphones, er blevet mere udbredte er det at skille sig af med ens tidligere tro væbner også blevet et problem.

Det er nemlig langt fra – som Politiken fortæller her – alle, der afleverer deres brugte mobiltelefon på genbrugspladsen.

Udfordringen er, at smartphones i dag indeholder sjældne og værdifulde stoffer, der kan genbruges i andre telefoner og er penge værd – samtidigt med, at stofferne er skadelige for miljøet.

Når du smider din telefon forkert ud taber du ikke alene penge, men du skader derved også vores miljø.

Af stoffer i din mobiltelefon der kan genanvendes og som skadder miljøet kan bl.a. nævnes:

Og mere.

Ovenstående problemstilling er gældende både for telefonerne og for meget af det mobiltilbehør, du kan købe online.

Er pant en mulig løsning?

Er du klar til at betale pant for din iPad?

Er du klar til at betale pant for din iPad?

Ovenstående udfordring kan løses fx med en pantmodel som den, vi kender fra dåser og flasker.

De fleste danskere har et sted, hvor de opbevarer tomme flasker og dåser, så de senere kan aflevere dem i supermarkedet og få panten tilbage. Det er en effektiv løsning på, hvad der ellers kunne have været et stort problem (når vi da lige ser bort fra den store mængde dåser, der på grund af pant og høj afgift fra den danske stat i stedet for blot købes hos vores naboer i syden Tyskland).

Et lignende pantsystem kan foreslås til mobiltelefoner, således du fx betaler 500 kroner mere for at købe telefonen – 500 kroner, du får igen eller får som afslag på din nye telefon, når du afleverer din i butikken ved køb af den næste.

500 kroner er et højt nok beløb til, at de fleste ville tænke en ekstra gang over den ellers fine smartphone, de smed ud med køkkenskraldet eller som blot ligger hjemme i skuffen.

Hvad synes du?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *